Bez černý

Babičkovská delikatesa? Bezinky v těstíčku!

Naše babičky říkaly: "Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni."

Bez černý je jedna z nejdostupnějších léčivek vůbec. Od konce května do zhruba půlky července na něj můžete narazit na každé mezi okolo silnic, u plotů zahrad i na okrajích lesa a polních cest. Bílá květenství tohoto divoce rostoucího keře, který může dorůstat až do výšky 5 metrů, mohou mít v průměru až 20 cm – a rozhodně je nepřehlédněte. Také jejich silné aroma je omamující, takže některým jedincům nemusí být pronikavá vůně příjemná a může vyvolat dokonce bolesti hlavy. Z květů si uvařte lahodný sirup nebo limonádu, nasušte na zimu na nachlazení a koncem léta si z plodů připravte „babičkovský“ bezinkový likér a marmeládu za pár korun. Keři černého bezu dříve byly připisovány magické účinky - lidé věřili, že jejich obydlí ochrání před čarodějnicemi a před bleskem. Bezinka dokáže hodně udělat pro naše zdraví.

Bezinkový likér – lahodný a přitom léčivý

Likér z bezinek je oblíbená chuťovka pro zahřátí. Dá se také užívat jako lék, který pomáhá při bolestech páteře, při revmatismu a při nespavosti a dobře se osvědčuje při neuralgických potížích - tedy při bolestech nervových drah například při zánětech, pohmožděninách či při obyčejném prochladnutí. A jak si bezinkový likér připravíte? Zhruba 4 kilogramy bezinek zalijte vodou, přidejte na kolečka nakrájený citron, pět hřebíčků a pět minut povařte. Přeceďte a vymačkejte přes plátno a přidejte 2 kila cukru, můžete pro chuť přidat šálek silné scezené kávy. To vše ještě jednou povařte asi 15 minut za občasného míchání. Po vychladnutí přilijte litr rumu nebo vodky, slijte do lahví a uchovávejte v chladu a temnu.

Babičkovská delikatesa? Bezinky v těstíčku!

Sirup z černého bezu zná asi každý, ale co třeba bezinky smažené v těstíčku? Pokud jste ještě neochutnali bezinková jídla z repertoáru našich babiček, vezměte košík a nůžky do ruky a cestou zpět se zastavte pro pivo a mladé brambory. Z hladké mouky, vajec a piva si pak připravte hustší těstíčko, které osolte a opepřete. Květy pořádně operte a namočené v těstíčku osmažte ve větším množství oleje z obou stran dozlatova. Do těstíčka můžete přidat také strouhaný sýr. S pažitkovými nebo petrželovými bramborami si na talíři vytvoříte dokonalou iluzi starých časů. Skvěle chutnají také nasladko. Do těstíčka ale nepřidávejte sůl, pepř ani sýr, jen po usmažení květy hojně posypte skořicovým cukrem.


Bez černý

Napište nám

Napište, co máte na srdci. Ozveme se Vám.
Škola na Vsi
Kunčina Ves 61 u Zdobnice, Orlické hory, 516 01

info@skolanavsi.cz, +420 774 405 452

Provozuje:
Hanka HORALKA, s. r. o.
IČ 08941220
Hana Vosecká
hanka@skolanavsi.cz





Instagram | Facebook