Na klacky namotané chlebové těsto je mnohem zábavnější než krajíc chleba ke špekáčkům, a navíc bude opékání bavit i děti. Těsto můžete ochutit česnekem a bylinkami nebo ho naopak upéct na sladko na způsob trdelníku.
Ingredience pro 4 kusy:
-
200 g hladké mouky
-
1/4 lžičky soli
-
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
-
25 g tuku
-
70 ml vody
-
1/4 lžičky sušeného česneku
-
1/2 lžičky sušených bylinek
Krok 1: Základní „indiánský“ chléb sice připravíte jen z vody a mouky, ale my si uděláme trochu sofistikovanější verzi. Mouku smíchejte s rozpuštěným tukem (sádlo, máslo nebo i margarín), solí, kypřicím práškem, česnekem, bylinkami (provensálské koření, oregano, tymián a další) a vodou nebo mlékem.
Krok 2: Vše asi 5 minut hněťte, až vznikne hladké těsto. Pokud to jde moc ztuha, nechte ho přikryté 10 minut odpočinout a pak pokračujte. Těsto rozdělte na 8 dílů a z každého vyválejte tenkého hada. Takto připravené těsto vám vydrží i několik hodin, takže můžete v klidu předchystat doma.
Krok 3: Na čerstvě ulomený klacek nebo prut (suchý by vám mohl chytnout) z nejedovatého stromu (např. bez nebo líska) pak hady namotejte tak, aby zakrývaly i jeho konec. Pečte mimo plameny asi 20 minut, až je těsto uvnitř suché a propečené. Je výborné ke špekáčkům nebo kotlíkovému guláši.
Tip: Když vynecháte česnek a bylinky, můžete těsto namotané na klacku před nebo po pečení obalit ve skořicovém cukru a s trochou fantazie ho pak nazývat domácí trdelník.
Chléb na klacku na ohni