Chléb na ohni

Chléb na klacku na ohni

Na klacky namotané chlebové těsto je mnohem zábavnější než krajíc chleba ke špekáčkům, a navíc bude opékání bavit i děti. Těsto můžete ochutit česnekem a bylinkami nebo ho naopak upéct na sladko na způsob trdelníku.

Ingredience pro 4 kusy:

  • 200 g hladké mouky
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 25 g tuku
  • 70 ml vody
  • 1/4 lžičky sušeného česneku
  • 1/2 lžičky sušených bylinek

Krok 1: Základní „indiánský“‎ chléb sice připravíte jen z vody a mouky, ale my si uděláme trochu sofistikovanější verzi. Mouku smíchejte s rozpuštěným tukem (sádlo, máslo nebo i margarín), solí, kypřicím práškem, česnekem, bylinkami (provensálské koření, oregano, tymián a další) a vodou nebo mlékem.

Krok 2: Vše asi 5 minut hněťte, až vznikne hladké těsto. Pokud to jde moc ztuha, nechte ho přikryté 10 minut odpočinout a pak pokračujte. Těsto rozdělte na 8 dílů a z každého vyválejte tenkého hada. Takto připravené těsto vám vydrží i několik hodin, takže můžete v klidu předchystat doma.

Krok 3: Na čerstvě ulomený klacek nebo prut (suchý by vám mohl chytnout) z nejedovatého stromu (např. bez nebo líska) pak hady namotejte tak, aby zakrývaly i jeho konec. Pečte mimo plameny asi 20 minut, až je těsto uvnitř suché a propečené. Je výborné ke špekáčkům nebo kotlíkovému guláši.

Tip: Když vynecháte česnek a bylinky, můžete těsto namotané na klacku před nebo po pečení obalit ve skořicovém cukru a s trochou fantazie ho pak nazývat domácí trdelník.


Chléb na klacku na ohni

Napište nám

Napište, co máte na srdci. Ozveme se Vám.
Škola na Vsi
Kunčina Ves 61 u Zdobnice, Orlické hory, 516 01

info@skolanavsi.cz, +420 774 405 452

Provozuje:
Hanka HORALKA, s. r. o.
IČ 08941220
Hana Vosecká
hanka@skolanavsi.cz





Instagram | Facebook