Bramborák

Bandorák, báč, kostrbáč, polesník? Nebo kramflek či křápáč? Bramborák!

Bramborák (starší, zejména jihočeský název je cmunda, bandorák v Krkonoších, kostrbáč na pardubicku aj.) je tradiční pokrm většiny slovanských a germánských národů a Maďarů. V podhůří Orlických hor se bramboráku říkalo kramflek či křápáč nebo křápanec. Krajových názvů je ale po celých Čechách bezpočet.

Bramborák má spoustu obměn. Základem jsou však vždy brambory, vejce, česnek a sůl.

1 kg brambor, sůl, 2 vejce, 10 dkg hrubé mouky, majoránka, pepř, 3 stroužky česneku, tuk na pečení

Syrové brambory oloupeme a jemně nastrouháme. Zasypeme je moukou, okořeníme, přidáme sůl, vejce a česnek. Promícháme na hladké těstíčko. Těsto klademe na pánev do rozpáleného tuku. Lžící rozetřeme na placky, po obou stranách opečeme dozlatova. Bramboráky je možné plnit kysaným zelím, uzeným masem atd.


Východočeský bramborák neboli kramflek

Napište nám

Napište, co máte na srdci. Ozveme se Vám.
Škola na Vsi
Kunčina Ves 61 u Zdobnice, Orlické hory, 516 01

info@skolanavsi.cz, +420 774 405 452

Provozuje:
Hanka HORALKA, s. r. o.
IČ 08941220
Hana Vosecká
hanka@skolanavsi.cz





Instagram | Facebook