Bramborák (starší, zejména jihočeský název je cmunda, bandorák v Krkonoších, kostrbáč na pardubicku aj.) je tradiční pokrm většiny slovanských a germánských národů a Maďarů. V podhůří Orlických hor se bramboráku říkalo kramflek či křápáč nebo křápanec. Krajových názvů je ale po celých Čechách bezpočet.
Bramborák má spoustu obměn. Základem jsou však vždy brambory, vejce, česnek a sůl.
1 kg brambor, sůl, 2 vejce, 10 dkg hrubé mouky, majoránka, pepř, 3 stroužky česneku, tuk na pečení
Syrové brambory oloupeme a jemně nastrouháme. Zasypeme je moukou, okořeníme, přidáme sůl, vejce a česnek. Promícháme na hladké těstíčko. Těsto klademe na pánev do rozpáleného tuku. Lžící rozetřeme na placky, po obou stranách opečeme dozlatova. Bramboráky je možné plnit kysaným zelím, uzeným masem atd.
Východočeský bramborák neboli kramflek