Během Svatojánské noci mají byliny magickou moc! Kdo přeskočí svatojánský oheň, bude dlouho živ a zdráv! A kdo ochutná svatojánskou ořechovku, bude okouzlen.
Potřebujeme:
-
15 zelených ořechů trhaných během Svatojánské noci,
-
kousek celé skořice,
-
4 hřebíčky,
-
2 kuličky jalovce,
-
1 l vodky nebo podobného destilátu
-
0,5 l vody,
-
0,5 kg cukru (lze použít i med)
Zelené vlašské ořechy omyjeme, pokrájíme (použijte rukavice, ořechy barví) a vložíme do velké lahve od okurek (třílitrová). Poté naprosto jednoduše přidáme všechny ostatní ingredience mimo cukru a vody. Lahev pečlivě uzavřeme a necháme na teplém místě 6 týdnů odpočívat.
Pak voňavý alkoholický macarát scedíme, zalijeme hustým cukerným roztokem a necháme ještě měsíc odpočívat. A pozor – ořechovka je nejen dobrá, ale také zdravá, zelené ořechy disponují výraznými antibakteriálními a protizánětlivými účinky.
Ořechovice